Egyre felkapottabb a táplálékkiegészítők piacán a kollagén és a zselatin. De mi a különbség köztük? Mire jók? Kellenek-e egyáltalán?
A kollagén peptidek és a zselatin olyan proteinek, amelyek az állatok kötőszöveteiben található kollagén protein molekulából származnak, és mindkettő hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. A feldolgozás különbsége miatt azonban a zselatint és a kollagén peptideket más-más célokra használjuk.
Míg a kollagén peptid bármilyen hőmérsékleten könnyen feloldódik folyadékba keverve, a zselatin – molekuláris szerkezetének köszönhetően – oldódásához hőre van szükség, és kocsonyás állagát hűtés közben éri el.
Mi az a kollagén?
A kollagén peptidek és a zselatin valójában ugyanazon dolog két különböző formája. Mind a kollagén peptidek, mind a zselatin fontos szerves fehérjeként kezdik útjukat, amelyet egyszerűen kollagénnek hívnak.
A kollagén egy rugalmas fehérje. Szinte az összes szövetben megtalálható, de különösen a bőrben, az ízületekben és a kötőszövetekben, például a szalagokban és az inakban koncentrálódik.
A jó kollagéntermelés nélkülözhetetlen az egészség szempontjából, és megfelelő kollagénfehérje-működés nélkül szó szerint szétesnénk.
Érdekes tény: A tengerész betegség (skorbut) valójában a kollagéntermelés rendellenessége, amelyet C-vitaminhiány okoz!
Sejtjeink kollagénfehérjéket gyűjtenek össze a kisebb prolin, glicin, arginin és hidroxi-prolin aminosavakból.
Ezen aminosavak egy részét a szokásos étrendi fehérjeforrásokból nyerjük, mások, különösen a hidroxi-prolin szinte kizárólag csak a kollagénben található meg.
Más szavakkal: ahhoz, hogy szervezetünk elegendő mennyiségű kollagént termeljen, plusz kollagént kell bevinni.
Mi az a zselatin?
Amikor húst főzünk, sütünk, grillezünk, a melegítés során megkezdődik az a folyamat, amely a kollagént zselatinná alakítja .
Hosszú, lassú melegítés során a kollagénfehérjék fokozatosan lazulni kezdenek, és megváltozik a szerkezetük is, amit denaturálásnak hívnak. Ez a folyamat visszafordíthatatlan, a kollagénfehérje először folyékony zselatinná válik, és a hűtés során lesz kocsonyás állagú.
A konyhai felhasználhatósága mellett a zselatin kitűnő aminosavak forrása, melyet testünk a kollagénfehérje előállításához hasznosít, tehát a rendszeres fogyasztása segíti a bélrendszer jó működését, erősíti a hajunkat és a körmünket, valamint rugalmasabbá teszi a bőrünket.
Kollagén VS zselatin: melyiket válasszuk?
Az élettani hatásokat tekintve nincs jelentős különbség.
A beépülés és a felhasználhatóság terén viszont egyértelműen a kollagén peptidek a győztesek.
A zselatinnak forró folyadékra van szüksége a teljes feloldódáshoz, ezzel szemben a kollagén peptidek bármilyen folyadékban, akár joghurtban, turmixokban, zabkásában könnyen oldódnak és jól hasznosulnak.
A zselatinhoz hasonlóan a kollagén peptidek tartalmazzák a megfelelő kollagén működéshez szükséges összes fontos aminosavat, és rendszeres fogyasztásuk elősegítheti a rugalmasabb bőr, az erős haj és köröm elérését, a bél egészségének javulását és az ízületi fájdalom csökkentését.
A piacon rengeteg kollagéntartalmú étrendkiegészítő kapható, por, folyadék, illetve kapszula formában. Az áruk is széles skálán mozog. Vásárláskor érdemes megnézni, hogy egy adag hány gramm kollagént tartalmaz, és a legjobb ár/érték arányú terméket választani.