Kollagén vagy zselatin?

Egyre felkapottabb a táplálékkiegészítők piacán a kollagén és a zselatin. De mi a különbség köztük? Mire jók? Kellenek-e egyáltalán?

A kollagén peptidek és a zselatin olyan proteinek, amelyek az állatok kötőszöveteiben található kollagén protein molekulából származnak, és mindkettő hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. A feldolgozás különbsége miatt azonban a zselatint és a kollagén peptideket más-más célokra használjuk.

Míg a kollagén peptid bármilyen hőmérsékleten könnyen feloldódik folyadékba keverve, a zselatin – molekuláris szerkezetének köszönhetően – oldódásához hőre van szükség, és kocsonyás állagát hűtés közben éri el.

Mi az a kollagén?

A kollagén peptidek és a zselatin valójában ugyanazon dolog két különböző formája. Mind a kollagén peptidek, mind a zselatin fontos szerves fehérjeként kezdik útjukat, amelyet egyszerűen kollagénnek hívnak.

A kollagén egy rugalmas fehérje. Szinte az összes szövetben megtalálható, de különösen a bőrben, az ízületekben és a kötőszövetekben, például a szalagokban és az inakban koncentrálódik.

A jó kollagéntermelés nélkülözhetetlen az egészség szempontjából, és megfelelő kollagénfehérje-működés nélkül szó szerint szétesnénk.

Érdekes tény: A tengerész betegség (skorbut) valójában a kollagéntermelés rendellenessége, amelyet C-vitaminhiány okoz!

Sejtjeink kollagénfehérjéket gyűjtenek össze a kisebb prolin, glicin, arginin és hidroxi-prolin aminosavakból.

Ezen aminosavak egy részét a szokásos étrendi fehérjeforrásokból nyerjük, mások, különösen a hidroxi-prolin szinte kizárólag csak a kollagénben található meg.

Más szavakkal: ahhoz, hogy szervezetünk elegendő mennyiségű kollagént termeljen, plusz kollagént kell bevinni.

Mi az a zselatin?

Amikor húst főzünk, sütünk, grillezünk, a melegítés során megkezdődik az a folyamat, amely a kollagént zselatinná alakítja .

Hosszú, lassú melegítés során a kollagénfehérjék fokozatosan lazulni kezdenek, és megváltozik a szerkezetük is, amit denaturálásnak hívnak. Ez a folyamat visszafordíthatatlan, a kollagénfehérje először folyékony zselatinná válik, és a hűtés során lesz kocsonyás állagú.

A konyhai felhasználhatósága mellett a zselatin kitűnő aminosavak forrása, melyet testünk a kollagénfehérje előállításához hasznosít, tehát a rendszeres fogyasztása segíti a bélrendszer jó működését, erősíti a hajunkat és a körmünket, valamint rugalmasabbá teszi a bőrünket.

Kollagén VS zselatin: melyiket válasszuk?

Az élettani hatásokat tekintve nincs jelentős különbség.

A beépülés és a felhasználhatóság terén viszont egyértelműen a kollagén peptidek a győztesek.

A zselatinnak forró folyadékra van szüksége a teljes feloldódáshoz, ezzel szemben a kollagén peptidek bármilyen folyadékban, akár joghurtban, turmixokban, zabkásában könnyen oldódnak és jól hasznosulnak.

A zselatinhoz hasonlóan a kollagén peptidek tartalmazzák a megfelelő kollagén működéshez szükséges összes fontos aminosavat, és rendszeres fogyasztásuk elősegítheti a rugalmasabb bőr, az erős haj és köröm elérését, a bél egészségének javulását és az ízületi fájdalom csökkentését.

A piacon rengeteg kollagéntartalmú étrendkiegészítő kapható, por, folyadék, illetve kapszula formában. Az áruk is széles skálán mozog. Vásárláskor érdemes megnézni, hogy egy adag hány gramm kollagént tartalmaz, és a legjobb ár/érték arányú terméket választani.

Rajtcsomag PRO dobozunkban most egy isteni kollagénes zabkását is találsz.

Forrás

Ha hasonló tartalmakat olvasnál, iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövesd a Facebook és Instagram
oldalunkat.