Futás szülés után

De mire kell odafigyelni? Mikor lehet elkezdeni futni?

Ha már a várandósság előtt/alatt is futottál, egyértelmű, hogy utána is folytatni fogod. Sokan viszont pont a 9 hónap alatt felkúszott plusz kilók miatt kezdenek bele első kilométereikbe a gyermekáldás után.

A legfontosabb, hogy figyelj a tested jelzéseire. A futás feltölt, kiszakadhatsz a napi rutinból, de figyelj a sérülések elkerülésére. Az első 6 hét mindenképp a regenerálódásról szóljon, utána fokozatosan térj vissza az edzésekhez. Ha szokatlan fájdalmat észlelsz, mindenképp vegyél vissza a tempóból, szükség esetén fordulj szakemberhez.

Összegyűjtöttünk 8 tanácsot, hogy élmény legyen újból futócipőt húzni.

  1. Csak szép lassan

A tested komoly erőpróbán ment keresztül a várandósság és a szülés során. Adj neki időt, hogy regenerálódjon, ez általában 6-8 hét. Ha az orvosod is rábólint, belevághatsz az edzésbe. De az intenzív, magas pulzusszámú kardió még várhat. Először végezz erősítő gyakorlatokat akár otthon, akár edzőteremben.

  1. Törzs, csípő és medence

Ezek a területek kapták a legnagyobb terhelést a 9 hónap alatt, és ez nem múlik el nyom nélkül. Ahhoz, hogy a futás ne legyen fájdalmas élmény, kezdd az edzést olyan gyakorlatokkal, amik erősítik a törzs, a csípő és a medence izmait. Egy személyi edző nagy segítség ebben az időszakban, de rengeteg videó és mobil applikáció létezik, amelyek követésével otthon is tudsz edzeni.

  1. Nem számít az idő

Tartsd féken a versenyszellemet. Lehangoló lehet megtapasztalni, hogy a korábbi 5 perces kilométerek most elérhetetlen vágtának tűnnek. Ne kapkodj, annak is eljön az ideje. Eleinte kezdd tempós sétával, és ha az már kényelmes, fokozatosan iktasd be a futólépéseket az edzésedbe. Az első hetek edzései ne a teljesítményről, hanem a mozgás élményéről szóljanak.

  1. Tarts szünetet

Minden edzésnapot kövessen egy pihenőnap. A csípőd és a medencéd komoly terhelést kap a futás során, pedig még a szülés nyomai sem múltak el teljesen. Ráérsz visszatérni a mindennapos futáshoz, amikor a tested már felkészült rá.

  1. Hordj erős futómelltartót

A megfelelő alátámasztás nem csak szülés után fontos, de szoptatás alatt különös figyelmet kell rá fordítani. A nagy sport és ruházati márkák számtalan lehetőséget kínálnak, szánj időt rá, hogy megtaláld azt, amelyik Neked a leginkább beválik.

  1. Szoptatás és futás

A hiedelmekkel ellentétben a szoptatás nem zárja ki az intenzív testmozgást, és a babádra sem lesz rossz hatással. Azonban az elvesztett folyadékot duplán kell pótolnod, hogy folyamatos legyen a tejtermelés.

Ha nagyon megerőlteted magad, a tejsav felhalmozódhat az izmaidban, de ez nagyjából egy órán belül visszaáll a normális értékre. Ha a tejsav bekerül az anyatejbe, keserű íze lehet. Hogy ne okozz csalódást a babádnak, érdemes fél órával az edzés előtt megetetned, vagy fejned, így nem befolyásolja a tej ízét, ráadásul a melled sem fog feszülni futás közben.

  1. Ne hajtsd túl magad.

Érdemes fokozatosan visszatérned az intenzív mozgáshoz. Ne a korábbi teljesítményed legyen a mérce, hanem a mostani edzettségi állapotod. Igyekezz 60-70%-on futni, ami annyit jelent, hogy futás közben akár még beszélni is tudsz. Nem most kell egyéni rekordot felállítani, a cél az legyen, hogy örömöd leld a mozgásban, és feltöltődve térj vissza a babádhoz, ne teljesen kimerülve.

  1. Fejlődj fokozatosan

Eleinte felejtsd el a futólépéseket, kezdj tempós sétával. Sokkal kíméletesebb, de nagyon hatékony testmozgás szülés után. Ha már lazán megy a 30-40 perc folyamatos séta, kezdd váltogatni a sétát és a kocogást. 1 perc séta, 1 perc futás váltakozva, majd lassan csökkentsd a séta időtartamát, amíg végül könnyedén megy a fél óra folyamatos kocogás.

 

Fontos! Mielőtt nekiállsz a szülés utáni futásnak/ mozgásnak minden esetben konzultálj az orvosoddal!

 

Ha hasonló tartalmakat olvasnál, iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövesd a Facebook és Instagram oldalunkat.

Ha kedvet kaptál a futáshoz, és hiányzik egy kis extra motiváció, nézz körül ajándékdobozaink közt.

Köszi, hogy végig olvastad! Cserébe meglepünk egy 10% kedvezményre jogosító kuponnal. Rendelésnél használd a HL18 kódot!

Forrás