Futó etikett kezdő futóknak

A legfontosabb feltétel, hogy elkezdj futni, az elhatározás. Ha ez már megvan, beszerzel egy jó futócipőt, néhány technikai ruhát, a technika vívmányait, és már kezdheted is a köröket. Azonban a futásnak is van etikettje, amire talán kezdő futóként nem is gondolsz.

Csokorba szedtünk 9 jó tanácsot, hogy könnyedén beilleszkedj a futóközösségbe.

 

Forgalommal szemben

Ha autóútra kényszerülsz, mindig forgalommal szemben – az út bal oldalán – fuss, így biztonságos Neked és az autósoknak is.

 

Használd a járdát

Ahol csak lehet, fuss a járdán! Néha macerás kerülgetni a gyalogosokat, de a KRESZ szerint gyalogos vagy, hiába a 4 perc/km-es tempó.

 

Mindig a zebrán

A városban néha idegtépő folyton megállni (vagy helyben futni) a piros lámpák és a járműforgalom miatt. Saját biztonságod érdekében, ahol lehet, a zebrán kelj át, és ne fuss át a piroson, még akkor sem, ha szélsebesen haladsz.

 

Előzz

Zsúfolt futópályákon fontos az etikett betartása. Mindig a jobb oldalon haladj, és balról előzz. Ha épp nincs helyed előzni, várj, amíg észrevesz az előtted haladó, de finoman meg is kérheted, hogy engedjen el. Ha Te vagy a lassabb, figyelj a többiekre, és húzódj a pálya jobb szélére, hogy utat engedj másoknak.

 

Terepen

Ha ki tudsz néha szabadulni a városból, válassz egy közeli erdőt a futáshoz. A parkolóban mindig találsz térképet a járható útvonalakról, igyekezz az ösvényen maradni. Itt is figyelj a többi futóra és bringásra.

 

Rövid pórázon

Kutyával futni remek kikapcsolódás mindkettőtöknek. Hogy elkerüld a felesleges incidenseket, tartsd közel magadhoz, és haladjatok az út jobb szélén, hogy ne zavarjátok a többi futót.

 

Körbe-körbe

A legtöbb futópályán a haladási irány az óramutató járásával ellenkező. De figyelj az utasításokra, vannak pályák, ahol naponta változtatják a kötelező haladási irányt.

 

Vigyázz a profikkal

A jobbra tarts szabály mindenhol érvényes, de zárt futópályákon – ahol gyakran profi sportolók is edzenek – különösen figyelj rá. Amennyire lehet, húzodj le a pálya külső szélére.

 

Integess bátran

Örök kérdés, hogy mennyire kell közvetlennek lenni a sporttársakkal – ez rajtad múlik. Van, aki csak a célra koncentrálva befele fordul, és észre sem veszi a külvilágot. Mások lelkesen köszönnek minden szembejövő futónak. Egy laza integetés, vagy biccentés szerintem fokozza a bajtársiasság felemelő érzését.

Forrás

 

Ha hasonló tartalmakat olvasnál, iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövesd a Facebook oldalunkat

Ha kedvet kaptál ettől a kis etikettől, nézd meg a dobozainkat itt: https://rajtcsomag.hu/termek/

Köszi, hogy végig olvastad! Cserébe meglepünk egy 10% kedvezményre jogosító kuponnal. Rendelésnél használd a HL18 kódot!