Versenyetikett – ne csak a lábaid legyenek felkészülve

Minden futó életében eljön az a nap, amikor gondol egy nagyot, és benevez egy futóversenyre. A nagy utcai futóversenyek hangulata egészen magával ragadó, visz a tömeg magával, idegenek szurkolnak Neked, csodás tájak és épületek mellett suhansz el. Talán nincs is olyan ember, aki az első versenye után azt mondja, hogy soha többé nem visel rajtszámot.

Ha sikeres volt a felkészülésed, teljes a felszerelésed, és a gondolataidat is összeszedted, van még néhány apró íratlan futóverseny szabály. Persze egyik sincs kőbe vésve.

 

 1. Versenypóló

Egy-egy nagyobb futóverseny fotóin látni, hogy a többség a rajtcsomagban kapott futópólóban versenyez. Ez két okból sem szerencsés: egyrészt úgy tartják, hogy nem illik olyan verseny pólóját viselni, amit még nem teljesítettél; másrészt nem jó olyan ruhát választani a versenyre, amit még nem próbáltál ki.

 

 1. Potyalesők

Ha nem neveztél be, ne állj rajthoz. Ez Neked talán evidensnek tűnik, de sok futó szereti kihasználni a szervezett verseny adta lehetőségeket – lezárt, biztosított pálya, mosdók, frissítés. A nevezés nem véletlenül kerül pénzbe, aki élvezni akarja ezeket az előnyöket, az bizony a zsebébe nyúl.

 

 1. Rajtszám csere

Előfordul, hogy egy nevező kénytelen lemondani a versenyről, és eladja a nevezését. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy ezt bejelentsd a versenyközpontban, és saját névvel állj rajthoz. Ez akkor különösen fontos, ha baleset érne a versenyen.

 

 1. Rajtzóna

A nevezés során Te határozod meg, hogy milyen tempóban tervezed lefutni a távot. Ezt a szervezők egy matricával meg is jelölik a rajtszámodon. Nem illik beállni a gyorsabbak közé, mert csak akadályozod őket a rajtnál. Érkezz időben, és keresd meg a saját rajtzónádat, így az a veszély sem fenyeget, hogy elfutod a verseny elejét, és nem marad tartalékod a táv nagyobb részére.

 

 1. Kutyás futás

Remek élmény kutyával futni a felkészülés során. Viszont akármilyen fegyelmezett is, hagyd otthon a verseny napján. A tömegben veszélyeztetnéd a kutyád és más futók testi épségét is. Ha mindenképp a négylábú barátoddal szeretnél rajthoz állni, keress olyan versenyt, amit kifejezetten Nektek szerveznek.

 

 1. Zene bekapcs, külvilág kikapcs

A legtöbb versenyen nem tiltják a fülhallgató használatát, hiszen sokan szeretnek zenével futni. Vedd azonban számításba, hogy most nem egyedül futsz egy csendes folyóparton, hanem több ezren suhantok a szűk utcákon. Nem árt, ha hallod versenytársaidat, illetve a szervezők motorjait. Ha mindenképp szükséged van a zenére, használd csak az egyik fülhallgatódat, így legalább hallasz valamit a külvilágból is.

 

 1. Futótárs

Barátokkal futni a legjobb dolog – támogatjátok egymást, megbeszélitek az élet nagy kérdéseit, közösen fotózkodtok.  Legyetek azonban figyelemmel a többi versenyzőre is, hiszen nem mindenhol fértek el többen egymás mellett. Ha valaki előzni akar, mindenképp álljatok libasorba, hogy ne akadályozzatok másokat.

 

 1. Frissítőpont

A nagyobb versenyeken számos frissítő állomás van, minden ponton sok asztalnál sok önkéntes osztja a vizet vagy sportitalt. Légy körültekintő, amikor kiállsz frissíteni, és amikor visszaállsz a versenybe, hogy elkerüld az ütközést. Akármilyen szomjas vagy, jobban jársz, ha nem az első asztalnál tolongsz a poharadért – mindig ott van a legnagyobb tömeg -, hanem a távolabbi asztalnál lassítasz (itt valószínűleg a választék is bővebb).

 

 1. Testnedvek és egyebek

Testünk működésének természetes folyamatait – nyál, takony, szelek – nem kell és nem is szabad befolyásolni. Bizony, még az a csinos, mosolygós lány is szokott pukizni. J De légy körültekintő, mielőtt köpsz egy nagyot, zsepi nélkül fújsz orrot, vagy elengedsz egy galambot; figyelj rá, hogy senki ne legyen a közvetlen környezetedben.

 

 1. Sétaszünet

Teljesen rendben van, ha a belesétálsz a távba, vagy lelassítasz, ha úgy érzed, hogy fogy az erőd. Egy dologra viszont ügyelj ilyenkor: mielőtt lassítasz, húzódj az út jobb szélére, így nem fogsz feltartani másokat. Ha pedig úgy érzed nagyobb a baj, tedd fel a kezed, és bátran kérj segítséget.

 

 1. Célfotó

Mókás ötletnek tűnhet, hogy a verseny utolsó pár száz méterére beugrik melléd egy jóbarát vagy néhány családtag, de gondolj bele, ha mindenki így tenne, moccanni se lehetne a célzónában. Szurkoljanak inkább a kordon mellett és várjanak meg a célvonalon túl, ott is remek fotókat lehet majd készíteni.

Forrás

 

Fontos! Mielőtt nekiállsz a futásnak/ mozgásnak minden esetben konzultálj az orvosoddal!

 

Ha hasonló tartalmakat olvasnál, iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövesd a Facebook és Instagram oldalunkat.

Ha kedvet kaptál a futáshoz, és hiányzik egy kis extra motiváció, nézz körül ajándékdobozaink közt.