A motiváció fenntartása

Régóta motoszkál a fejedben egy gondolat. Lefogysz 5 kilót. Lefutsz 5 kilométert. Rákészülsz, elolvasol egy csomó cikket, megveszel minden szükséges felszerelést, bevásárolsz a bio boltban. Kitűzöl egy szimpatikus hétfőt és/vagy elsejét, és izgatottan vársz. Amikor eljön a várva várt dátum, óriás elánnal veted bele magad az életmódváltásba. Az első napokon szárnyalsz, jegyzetelsz, minden gondolatod a következő jól megtervezett étkezés vagy edzés körül forog, aztán ahogy telnek a napok, a lelkesedés alábbhagy.

Hová tűnik a kezdeti motiváció? Miért nem sikerül kitartani az álmaink mellett? Van-e hosszútávon fenntartható elköteleződés?

Mindenki vallott már kudarcot, tudjuk milyen érzés feladni céljainkat, és leszegett fejjel visszatérni a régi szokásainkhoz. Ahhoz, hogy most ne így legyen, nem árt kicsit mélyebben beleásni magad a motiváció misztikus világába.

Először is, hidd el, hogy a motiváció hosszútávon is működhet. Maga a motiváció kétfajta lehet: belső és külső. Ha téged a belső motiváció hajt, akkor az élvezet, az elégedettség, a teljesítmény és az egyensúly kielégítő érzése miatt csinálod, amit kitűztél magad elé.

A külső motiváció ennél egyszerűbb, tulajdonképpen csak a jutalom, az eredmény iránti vágy vezérli. Ez lehet kézzel fogható díj, kényszer hatására történő teljesítmény, vagy a késztetés egy másik ember legyőzésére, vagy új rekord felállítására. A külső motiváció nagyon erős érzés, de csak rövid távon működik. Amint elérted ugyanis a célod, újabb célkitűzés, újabb jutalom kell, hogy az úton tartson.

Hosszú távon tehát csak a belső motiváció lesz a barátod. Ha ezzel tisztában vagy, minden esélyed megvan rá, hogy most először valóban sikerüljön elérned a kitűzött célodat.

Létezik néhány módszer, hogy megőrizd a lelkesedést:

  • Mindig emlékezz rá, hogy miért kezdtél bele. A célod lebegjen a szemed előtt a nehezebb napokon is.
  • Legyen távlati célod (egy félmaraton teljesítése, 12kg fogyás), de legyenek rövid távú céljaid is, amelyek folyamatos motivációt biztosítanak (fél órán belüli 5km lefutása, a fehér cukor mellőzése 30 napon át).
  • Készíts fotót, jegyzetet az első napon, majd dokumentáld a fejlődésedet. Egy étkezési, vagy edzésnapló fotókkal tarkítva jó visszajelzés lesz és nagy segítség lesz. Rossz érzés beírni a naplódba az este 10-kor legyűrt fél doboz csoki fagyit, vagy kihúzni az aznapi futóedzést, mert lusta voltál elindulni.
  • Tartsd szem előtt, hogy nem másért, hanem magadért csinálod. Egyetlen embert kell túlszárnyalni: a tegnapi önmagadat.
  • Minden életmódváltás lemondással jár, de igyekezz ésszerű célokat kitűzni, hogy az élvezet, az élmény, az elégedettség érzése ne vesszen el.